Шахисти по навици

Традиционални 5. Новогодишњи турнир за дјецу одржан је у Заводу за глувонијеме у Котору. Турнир су организовали шаховски клуб "Котор" и НВО "А-Б Chess". Учествовало је 52 играча из Црне Горе и Билеће (БиХ), а међу њима осам шахиста из Завода за глувонијеме. Играно је 9.кола по швајцарском систему брзопотезним темпом од 10 минута по играчу.

ДЈЕВОЈЧИЦЕ
до 8 годинадо 10 годинадо 12 годинадо 14 година
 До 8.година              До 10.година      До 12.година           До 14.година
1.Мандић Т.           1.Крњевић М.   1.Гушић Ј.            1.Благојевић Т. 
2.Миљановић М.     2.Шаренац Н.   2.Стајић С.           2.Сеферовић Н.
3.Рабреновић А.     3.Бојовић М.     3.Радовановић Т.  3.Милошевић Д.
ДЈЕЧАЦИ
до 8 година Mдо 10 година Mдо 12 година Mдо 14 година M
 До 8.година              До 10.година           До 12.година           До 14.година
1.Копривица Д.       1.Мандић С.         1.Благојевић М.     1.Лекић Л.
2.Вуковић Ђ.          2.Радовановић Б.  2.Милошевић Д.     2.Суџум Ј.
3.Вујовић В.           3.Рабреновић М.   3.Благојевић М.     3.Рогановић В.

 

Спонзори турнира:

Завод за глувонијеме - Котор
Студенски дом "Спасић-Машера" – Котор
"Аутобуска" а.д. - Котор
Дирекција за изградњу – Котор
Сачпн играчака "Toyland" – Ластва Грбаљска
Продавница играчака "Мали свијет" - Тиват
Др Ненад Ковачевић (Офенбах, Њемачка)

Наши каратисти најбољи у РС и шире

У недељу 14.новембра 2010 године, у Добоју је одржан  XI међународни карате турнир "ДОБОЈ ОПЕН", на којем је наступило преко 800 такмичара из 32 карате клубаKarate_Doboj_open_2010 Србије, Републике Српске и Федерације Босне и Херцеговине. Према ријечима организатора и домаћина, КК "Слога-Хемофарм", на овај начин је још једном потврђена репутација овог турнира који слови за један од најбољих гледајући критеријум квалитета такмичара, али и беспрекорну организацију.

Након такмичења у катама и борбама, најбољи клуб је био КК "ХЕРЦЕГОВАЦ БИЛЕЋА" , а иза њега пласирали су се КК "Славија из Источног Сарајева на друго и Теслићки "Тигар" на треће мјесто. Најбоља каратисткиња била је Анђела Тамбур, чланица КК "Славија" из Источног Сарајева, са 3 освојене златне медаље. Најуспјешнији такмичар у мушкој конкуренцији био је каратиста Сергеј Бојанић из КК „Бушидо", Бањалука са освојена 2 злата i 2 сребра.

Наш клуб је на ово такмичење отишао са само 29 такмичара и уопште се није очекивао неки велики успјех али велики труд је показао резултат.У односу на другопласиране који су дошли са 79 такмичара наши каратисти су имали велику предност што је врло јак резултат. 

СВАКА ЧАСТ НАШИМ КАРАТИСТИМА ! ! !

Херцеговац освојио Бању Луку

Каратисти Херцеговца из Билеће побједници су Седмог интернационалног карате купа града Бања Лука, одржаног у организацији КК Шеснаеста. Билећани су наступили с 50 такмичара, а тријумфовали су са 128 бодова, испред домаћина, КК Шеснаеста (86 бодова). Трећепласирани су били каратисти Леотар Плуса из Требиња (62 бода), док је четврти бањолучки Шотокан са 45 бодова. На овој манифестацији учествовало је 350 такмичара из Србије и БиХ.

Задовољни смо како је све протекло, с обзиром на то да су се у исто вријеме одржавала још три купа, у Броду, Вишеграду и Травнику. Међутим, Купа града Бања Лука већ је манифестација традиционалног карактера и самим тим екипе учеснице су мање-више исте из године у годину. Задовољни смо и наступом наших каратиста, иако као домаћини настојимо не стварати превелику конкуренцију. Из тог разлога нисмо примили пехар као другопласирани тим, па смо друго мјесто препустили Шотокану. Куп Града свим екипама је уједно послужио као генерална проба за наступ на Свјетском првенству за млађе узрасне категорије у Италији. Захвалност дугујемо Министарству цивилних послова БиХ, Граду Бања Лука и Министарству породице, омладине и спорта у Влади РС - рекао је предсједник КК Шеснаеста, Миомир Шакић.

Свјетско првенство за млађе узрасне категорији биће одржано од 20. до 22. октобра у Италији, а боје Републике Српске из Шеснаесте браниће девет каратиста и то, борбе, Лука Симић (+30 кг), Бојан Папак (+38), Стефан Штековић (+39), Грета Катић (+49), Милутин Шмуља (+50), Немања Марчета (+65), Бојан Сабљић (+69), Николина Кликић (+70), Предраг Суботић (+74); кате, Сара Вржина. Младе такмичаре Српске предводиће интернационални судија Душко Симић.

Међународни фестивал младих шахиста „ Никшић 2010“

У недјељу, 26 септембра 2010. године, Фискултурна сала Основне школе„ Браћа Лабудовић“ биле је поприште великих борби на 64 црно-бијела поља. На Међународном фестивалу младих шахиста који је одржан у оквиру традиционалних Септембарских дана Никшића учествовало је 92 младих такмичара из Црне Горе и Босне и Херцеговине. Турнир је по бројности али и по квалитету учесника био нешто слабији у односу на прошлогодишњи али ништа мање борбен и занимљив а на њему је наступало између осталих и десетак првака Црне Горе и БиХ у млађим категоријама.

reljaНајбројнији су били домаћини, али најуспјешнији гости из Билеће. У женској конкуренцији сва три прва мјеста припала су гошћама из Републике Српске. На такмичењу дјевојчица до 12 година побједила је Гушић Јелена, у групи кадеткиња до 16 година најбоља је била Мирјана Попадић а најбоље пласирана играчица до 20 година је Суџум Наташа. Треба напоменути да су младе Билећанке већ неколико година најуспјешније у БиХ а да двије њихове играчице наступају на олимпијади у Ханти-Мансијску. Најбољу игру од домаћих такмичара пружила је Тијана Благојевић којој је тек у самом финишу измакло прво мјесто у конкуренцији до 16 година.

У најбројнијој и најјачој конкуренцији дјечака до 16 година прво мјесто су подијелили Александар Кокотовић, првак БиХ и Божидар Кисић, шампион Црне Горе. По допунским критеријумима пехар је припао Билећанину. У групи дјечака до 12 година прво мјесто су подијелили Славем Минић из Подгорице и Стефан Мандић из Никшића. Побједник је по "бухолцу" постао Минић иако га је Мандић савладао у директном дуелу. У најстаријој конкуренцији најуспјешнији је био Петар Попадић из Тивта .

Играло се 7 кола по швајцарском систему а темпо игре је био 15 минута по играчу односно укупно пола сата за партију. Читаво такмичење је протекло без иједног инцидента упркос великом броју учесника и гледаоца. Колико је пажње изазвао фестивал говори податак да се селектор наше мушке репрезентације која успјешно наступа на олимпијади Драган Попадић чак из далеког Сибира инетересовао за ток турнира,

Организација била одлична а за то су се побринули : Секретаријат за спорт Општине Никшић, НВО Матни напад и колектив Основне школе Браћа Лабудовић . Обезбијеђени су сендвичи и сокови за све учеснике и њихове пратиоце а најбољима у свим конкуренцијама су подијељени пехари и медаље . Судијски посао су успјешно обавили Веселин Балшић, Боро Миљанић, Реља Суџум, Ранко Ћосовић и Мишо Бакоч. Турнир је отворио Секретар Секретаријата за спорт општине Никшић Бранко Бојичић а награде је у име организатора уручио Боро Миљанић, интернационални мајстор, који је и затворио турнир.

На крају морамо поменути да је турнир у потпуноси испунио свој циљ. Настављена је традиција фестивала младих шахиста поводом септембарских дана Никшића а права шаховска атмосфера и велики број учесника су доказ да је шах популаран међу младима. Увођење шаха у школе као изборног и факултативног предмета , рад школских шаховских секција као и рад школа шаха по клубовима треба да прати што већи број сличних турнира.

ШК "Основац" ниже успјехе

Од 7.до 15.августа у Теслићу је одржана Прва лига Републике Српске у шаху. Такмичење је одржано у три категорије; сениори, сениорке и омладинци. На такмичењу су учествовали и Билећани, чланови ШК“Основац“.

Наступиле су сениорке и омладинци и постигли су запажен резултат. И сениорке и омладинци су се окитили сребрним медаљама...

Сениорке су наступиле у саставу: Попадић Мирјана, Милићевић Дајана и Попадић Милица. Прво мјесто је припало ШК “Дворови“ из Бијељине, а треће ШК “Козара“ из Градишке.
Омладинци су наступили у саставу: Кокотовић Александар, Дангубић Миодраг, Милићевић Немања и Суџум Наташа. И код омладинаца златне медаље су отишле у ШК “Дворови“ из Бијељине док су бронзани били ШК“Гамбит“ из Бање Луке.
Поред освојених медаља награде су припале Попадић Милица на трећој и Суџум Наташа на четвртој табли јер су постигле најбоље резултате на поменутим таблама.

osnovac7Некадашњи свјетски шампион, Анатолиј Карпов и најбоља српска шахисткиња и једна од најбољих у свијету, Алиса Марић 19.августа у Бањој Луци су одиграли симултанку са младим шахистима из цијеле Републике Српске.На симултанци је учествовало и 10-так Билећана који су, као и увијек, показали запажен резултат.

Карпов је играо на 20 табла и побиједио са 19:1. Ремије су остварили Боро Миловановић из Бијељине и Драган Симић из Теслића,док је Алиса играла на 14 табли и побиједила са 13:1. Једина два ремија су оствариле двије Билећанке: Мирјана Попадић и Дајана Милићевић.

Одржана "Сомовијада 2010" на Билећком језеру

У организацији власника ресторана и сплава "Аполон", 07. августа (субота) одржана је "Сомовијада 2010" – традиционално такмичење у лову сома варалицом и бућком.

У склопу "сомовијаде", одржано је и такмичење у припремању рибље чорбе. У лову сома се такмичило 16 посада које су биле састављене од сљедећих риболоваца:

Посада 1: Бендераћ Радивоје, Глушац Драган, Лучић Игор
Посада 2: Лековић Бато, Ракочевић Милан (Подгорица)
Посада 3: Мушељић Неђо (ветеран), Вучинић Недељко – Нешо
Посада 4: Форкапић Томислав, Зубчевић Хасан
Посада 5: Миленић Рајко – Рајо, Сворцан Милан – Мића, Миленић Вук, Басрак Александар (Београд), Вукоје Милосав – Мишо
Посада 6: Дробњак Саша, Вуковић Миљан, Ровчанин Данко (Никшић)
Посада 7: Пуић Обрен, Топаловић Мико, Милетић Небојша – Нано
Посада 8: Ивковић Милош, Миленић Крсто, Парежанин Радивоје – Рале, Миленић Николина, Парежанин Милица
Посада 9: Денда Раденко, Денда Милан, Денда Ранко
Посада 10: Кулаш Драган
Посада 11: Бендераћ Љубиша, Ковач Мишо
Посада 12: Миливојевић Зоран, Миливојевић Ђорђе, Дутина Иван
Посада 13: Лазаревић Синиша (Будва), Уљаревић Радомир (Подгорица)
Посада 14: Миленић Ристо
Посада 15: Бекан Душко, Вучинић Владо
Посада 16: Недељко Самарџић – Неђо

На крају овог такмичења и дружења, подијељене су награде најуспјешнијим и најсимпатичнијим учесницима:
Три првопласирана у кувању рибље чорбе су:
3. мјесто – Ресторан "Аполон" (диплома)
2. мјесто – Дробњак Драгољуб (диплома и рибарски качкет)
1. мјесто – Видаковић Часлав (пехар, диплома, и нож за филетирање)
За учешће женској омладинској екипи: (пехар и диплома)
Парежанин Милица
Миленић Николина
Најмлађи учесници:
Денда Милан (диплома и рибарски ранац)
Ковач Василије (најмлађи) (диплома, рибарска лампа и мередов)
Најстарији учесник:
Мишељић Неђо (пехар и диплома)
"Фаирплаy" екипа:(пехар и диплома)
Лековић Љубо – Подгорица
Ракочевић Милан – Подгорица

Првопласирани у лову сома на варалицу и бућку:

3. мјесто: Посада 6: Дробњак Саша, Вуковић Миљан, Ровчанин Данко који су уловили једног сома тешког 3.650 кг (пехар, диплома и рибарски штап)

2. мјесто: Посада 5: Миленић Рајко – Рајо, Сворцан Милан – Мића, Миленић Вук, Басрак Александар (Београд), Вукоје Милосав – Мишо који су уловили 3 сома укупне тежине 6.950 кг( пехар, диплома, рибарски штап)

1. мјесто: Посада 7: Пуић Обрен, Топаловић Мико, Милетић Небојша – Нано који су уловили 9 сомова укупне тежине 22.200 кг (пехар, диплома, рибарски штап).

ПОГЛЕДАЈТЕ СЛИКЕ СА СОМОВИЈАДЕ 2010:

КЛИКНИТЕ НА СЛИКУ АКО ЖЕЛИТЕ ДА ЈЕ УВЕЋАТЕ!

vaganje ulova-trece mjesto

РЕКЛАМА

ПОСТАНИ НАШ ДОПИСНИК