ВОДИЧ ЗА РОДИТЕЉЕ: Како постати родитељ фудбалера?

Свакодневно срећемо родитеље који нам причају о својој дјеци и њиховим фантастичним способностима. Управо њихово дијете је талентовано и свакога дана им се чини да “губи вријеме” тренирајући по овдашњим ливадама.

 

Бити амбициозан и субјективан када се гледа своје дијете није ништа чудно. Међутим, посматрајући кроз године одрастања неколико генерација схватили смо да је уствари доста талентованих дјечака или дјевојчица, напустило тренинге и спорт уопште, због превелике “амбициозности” њихових родитеља.
У свему у животу треба имати мјеру, приступ и поштовање према оном чему се бавити ви и људи око вас па је прича коју вам преносимо управо прича о томе.

Како постати родитељ фудбалера, како савладати емоције док гледате своје дијете, која су то “правила” у односу између вас, вашег дијетета, тренера и екипе за коју наступа. Сасвим сигурно да је овај текст истински Водич за родитеље, који желе да им се дијете бави спортом. Све доле написано су неке смјернице, прије свега психолошке, односно начин поступања у одређеним ситуацијама, које су битне за одгој више мање сваког спортисте, па и фудбалера у његовом почетку, макар то била и само игра.

1. Подржавајте дијете: Не мислимо само у финансијском смислу. Истраживање је показало да већина дјеце судјелује у спорту углавном за забаву. Дјеца не размишљају о игрању у Реалу или Барселони када имају 10 година, као што је то присутно код неких родитеља. Дјеца би се требала првенствено забавити, јер је то њихова забава па се онда забавите и уживајте и ви. Сваки родитељ би требао покушати схватити да, ако плати за опрему и мјесечну чланарину, то не значи да су власници игре. Игра припада играчима.

2. На вријеме доведите младог фудбалера на тренинге и утакмице. Не само због навикавања на дисциплину, тачност и неометано одвијање тренинга. Тренинг не почиње с доласком на травњак. То почиње с праводобним доласком барем 15 минута прије терена у свлачионицу и с припремом за тренинг. У екипним спортовима свлачионица може, прије и након утакмице, у пракси у многим случајевима бити кориснија за учење животних лекција, а понекад и забавнија од саме утакмице.

3. Поштујте простор свлачионице. То је мјесто гдје улазнице имају тренер и наравно играчи.

4. Подржите тренера и пустите га да ради свој посао – тренира. Ако критизирате тренера пред очима свог дјетета ваше је дјело контрапродуктивно. С тиме само поткопавате дјетету властито искуство. Постоји једна стара иронична пословица која описује однос између тренера и родитеља: ” Наравно да знам више од тренера, јер ја сам један од родитеља играча.” Тренер је водитељ и одговоран је за одлуке које су донесене у најбољем интересу тима као цјелине. Иако се родитељ не мора сложити с одлуком, поготово ако се ради о вашем дјетету, требате разумјети и поштовати улогу тренера.

5. Кориштење правила 24-сата: 24-сатно врло важно правило функционише на сљедећи начин. Ако имате нешто за рећи тренеру чекајте 24 сата након догађаја прије него што ћете разговарати с њим – наравно без додатака алкохола или осталих “стимуланса”. У међувремену, добит ћете бољу перспективу баш као и тренер. Током тог времена, у поступку се елиминише много аргумента. Фудбал је емоционална игра. Због тога је најбоље да се емоције смире прије разговора с тренером. Разговарајте тако како то за двије одрасле особе и доликује.

6. Вожња у ауту: То може постати тачка великог трења између младих играча и њихових родитеља. Кад након утакмице сједнете у ауто, не засипајте их с милион питања. Возите их на ручак или укусну вечеру . Немојте критиковати њихову игру – или чак игру саиграча. Допустите им да они говоре. Допустите им да вам кажу оно што они имају на уму. Ако желите нешто питати, питајте ако су се они забавили. Вожња кући понекад може бити врло емоционална, тај осјећај појачава и емоционална утакмица.

7. Фудбал је спортска игра, која захтијева све више знања и храбрости. Будите стрпљиви и потакните дјецу да се играју, али да дају и све од себе, прије свега у усвајању знања. Нека дјеца требају више времена за учење, као и за вожњу бициклом, али на крају сви возе бицикл на исти начин.

8. Не будите родитељ са штоперицом. Неколико пута сам видио родитеље на трибинама који мјере количину времена својег дјетета на травњаку. Родитељи са штоперицом проматрају само њихово дијете, утакмице никада. Они су одушевљени када њихово дијете забије ​​гол, али их није брига ако гол забије један од саиграча. Једна од великих лекција у тимским спортовима је научити како и тимски рад може направити разлику. Тимски рад између родитеља често је једнако важан као и тимски рад међу дјецом на травњаку. Само једна штоперица међу родитељима може промијенити “хемију” фудбалске сезоне међу младићима.

9. Суђење. Ако би суђење било тако једноставно, могао би судити свако али очито то не може. Што више будете проклињали и урлали мање ћете симпатија од судија “зарадити”. Судије чују готово све. Суци, барем већина, на утакмицама суде најбоље што могу и неминовно чине погрешке, баш као што гријеше тренери и играчи.Ако губите живце на трибини,у првом реду није угодно за ваше дијете, камоли за вас. Покушајте схватити да сте примјер својој дјеци и нек вам не буде свеједно како се понашате, што говорите /вриштите док с трибине гледате дјецу како играју.

10. Родитељи требају разумјети и поштивати ​​концепт тимског дјеловања и требали би бити свјесни да свака екипа има играче који су нешто бољи од других, али коначни успјех тима захтијева сурадњу сваког ко је члан тима – био он резервни голман или пак технички вођа. Ниједан појединац у историји екипних спортова, без обзира колико он велик и фантастичан био, не би доживио успјех без осталих чланова тима.

11. Родитељи требају схватити да су фудбалери они који играју игру. Ако младић током утакмице стално чека упуте или гледа према трибинама чекајући какав сигнал, дијете се не може усредоточити на утакмицу и тиме губи контакт с тренером и саиграчима, што нарушава и дио учења од стране тренера – како се одазвати и судјеловати у спортској причи током утакмице. Са својом момчади и тренером, не с публиком, која год она била.

12. Не нудите новац свом дјетету за број постигнутих голова. Страст и љубав према фудбалу не може се научити или купити. Потакните дјецу да блокирају ударце на гол и да се чврсто боре уз корнере и уз аут линију – ово ће им добро послужити, чак и у животу.

13. Ако је могуће, дијелите и купујте неку кориштену спортску опрему, особито у растућим година. Ваша дјеца не требају нових копачки колико их имају Меси или Роналдо, без обзира у којем се порезном разреду налазите. Због нових копачки неће постати бољи фудбалери.

14. Пратите догађање на травњаку, не на семафору. Иако је резултат и пласман у мало старијим узрастима донекле важан, мјерење успјешности искључиво на темељу бодова, побједа и пораза може бити врло опасно. На крају, дијете је оно које мора развити страст за игру и показати жељу да одигра најбоље колико може. То је њихова игра. Нека је они и играју.

15. Потакните дјецу у школи и код учења. У коначници. Будите поносни и на дјечји школски успјех и живот изван фудбалног травњака. Зашто? Због тога јер фудбалер у свом животу мора бити спреман на најгоре, али у исто вријеме имати наду за све најбоље, у спортском смислу говорећи. Ако у животу фудбалера нешто крене¨кривим путем¨, односно, не буде довољно успјешан и квалитетан у фудбалу, увијек се може ослонити на образовање и знање.

Надамо се да ћете одвојити 5 минута времена да прочитате овај текст, али и да ћете прочитано покушати примијенити у свом односу са младим фудбалером/спортистом.

Почиње Свјетско првенству у фудбалу

Данас у Бразилу утакмицом Бразил - Хрватска (22:00) почиње 20. Свјетско првенству у фудбалу (службени назив: 2014 FIFA World Cup Brasil). Првенство свијета  на коме учествују 32 земље ће се одржати од 12. јуна 2014. до 13. јула 2014. године.

http://gazztoday.com/wp-content/uploads/2014/04/fifa-world-cup-wallpaper-hd.jpg

Титулу свјетског првака брани Шпанија, која је на Мундијалу одржаном прије четири године у Јужној Африци, у финалу савладала Холандију послије продужетака са 1:0.

Нажалост на првенству најбољих екипа свијета нећемо гледати репрезентацију Србије, која се није квалификовала.
Поред Србије, репрезентације које су учествовале на прошлом Мундијалу а сада се нису квалификовале су: Сјеверна Кореја, Парагвај, Данска, Словенија, Словачка, Нови Зеланд и Јужна Африка (која је учествовала као домаћин).

Међу 32 учесника овог првенства налази се само један дебитант, а то је Босна и Херцеговина.

Занимљиво је да је Бразил пета земља на свијету, која је два пута добила организацију највеће свјетске смотре фудбала. Прије Бразилаца двоструки организатори Мундијала били су Мексико (1978. и 1986), Италија (1934. и 1990), Француска (1938. и 1998) и Њемачка (1974. и 2006). Први пут Бразил је домаћин најбољим свјетским репрезентацијама био прије 64 године (1950).

У наредна 32 дана, на 12 бразилских стадиона у исто толико градова, одиграће се 64 утакмице. Учесници шампионата распоређени су у осам група. По двије првопласиране екипе из сваке групе, од осмине финала, наставиће такмичење по куп-систему.

Највише представника, као и на свим досадашњим првенствима, имаће Европа. Са нашег континента такмичиће се 13 репрезентација, из Јужне Америке шест, Африке пет, Азије и Сјеверне Америке по четири.

Протеклих мјесеци, а нарочито посљедњих недеља, свијет се интензивно бавио прогнозама: ко ће бити нови шампион. У свим, или готово већини анкета, домаћин првенства Бразил слови као кандидат број један.

Билећа Спорт неће извјештавати о Свјетском првенству у Бразилу, али вам зато препоручује Александра Глигорића, првог Билећанина који извјештава директно са првенства најбољих екипа свијета.
Глигорић је акредитован испред Моцарт Спорта и води Мундијалски дневник, уз који ћете уживати и имати осјећај као да се налазите у Бразилу.

МУНДИЈАЛСКИ ДНЕВНИК

ГРУПЕ

                ГРУПА А                         ГРУПА Б

1.

БРАЗИЛ

1.

ШПАНИЈА

2.

ХРВАТСКА  

2.

ХОЛАНДИЈА

3.

МЕКСИКО

3.

ЧИЛЕ

4.

КАМЕРУН

4.

АУСТРАЛИЈА

                ГРУПА Ц                         ГРУПА Д

1.

КОЛУМБИЈА

1.

УГУГВАЈ

2.

ГРЧКА

2.

КОСТАРИКА

3.

О. СЛОНОВАЧЕ

3.

ЕНГЛЕСКА            

4.

ЈАПАН

4.

ИТАЛИЈА

                ГРУПА Е                         ГРУПА Ф

1.

ШВАЈЦАРСКА

1.

АРГЕНТИНА      

2.

ЕКВАДОР

2.

БИХ

3.

ФРАНЦУСКА

3.

ИРАН

4.

ХОНДУРАС

4.

НИГЕРИЈА

                ГРУПА Г                         ГРУПА Х

1.

ЊЕМАЧКА

1.

БЕЛГИЈА             

2.

ПОРТУГАЛИЈА

2.

АЛЖИР

3.

ГАНА

3.

РУСИЈА

4.

САД

4.

Ј. КОРЕЈА

СТАДИОНИ


КЛИКНИТЕ НА СЛИКУ ДА ЈЕ УВЕЋАТЕ!

Како прокоцкати 10 поена за 47 секунди!

Кошаркаши Лијетувос Ритаса губили су од Атлетаса (72:82), а до краја је било 47 секунди. То је било сасвим довољно изабраницима Аце Петровића да постигну 11 поена и побједе.

Колики је фаворит била екипа Ритаса говори и податак да је хендикеп на овој утакмици био +35.5, као и квота на домаћина у Бетфаир кладионици која је износила чак 260.
И поред тога
што су гости били велики фаворити против посљедњопласиране екипе Литванског првенства овај магични преокрет преплавио је интернет.

Најбитнији мометни у фудбалској 2013. години!

Присијетите се најбитнијих момената у фудбалу у години на заласку.

Најбољи потези у НБА лиги!

Ближи се крај године, па смо вам припремили неколико занимљивости из најјаче кошаркашке лиге на свијету који су обиљежили 2013. годину. Најбољих десет алеј-уповa, закуцавања и шутева за побједу. Уживајте !!!

Почиње најјача кошаркашка лига на свијету!

Такмичење у америчкој кошаркашкој лиги НБА почиње у ноћи између уторка и сриједе, а екипа Мајамија ће покушати, трећи пут узастопно, да освоји шампионски прстен.

Кошаркаши Мајамија одбрану титуле почињу у један сат после поноћи, по средњоевропском времену, утакмицом против Чикага. Екипа са Флориде ће покушати трећи пут узастопно да освоји шампионски прстен, што су претходно успјели само Бостон, Лос Анђелес Лејкерски и Чикаго.

Кладионице су објавиле да је главни конкурент Мајамију екипа Чикага, која ће бити појачана после повратка свог најбољег играча Дерика Роуза. Он је у априлу прошле године повредио кољено и у тим се вратио током припремних утакмица уочи 67. сезоне у НБА лиги.

Такође, међи кандидате убрајају се Сан Антонио, Хјустон и Оклахома, али не и Лос Анђелес Лејкерски, пошто је неизвјесно да ли ће се Коби Брајант у потпуности опоравити од повреде ахилове тетиве.

У новој сезони у НБА лиги играће двојица српских кошаркаша - Мирослав Радуљица за Милвоки и Немања Недовић за Голден Стејт. Такође, играће и бивши кошаркаши Партизана Никола Пековић за Минесоту и Јан Весели за Вашингтон, као и бивши кошаркаш Црвене Звезде Перо Антић, који ће наступати за Атланту.

А до почетка нове најјаче лиге на свијету погледајте најзанимљивије ситуације из прошле сезоне.

Првог дана у сезони, током ноћи, играју се три утакмице: Орландо - Индијана, Чикаго - Мајами и дерби Лос Анђелеса између Лејкерса и Клиперса.

РЕКЛАМА

ПОСТАНИ НАШ ДОПИСНИК