Мићо чува мрежу у седмој деценији живота

Mићо Пејић има 61 годину и најстарији је активни фудбалер у Републици Српској,Босни и Херцеговини,а вјероватно и шире.

http://www.srpskacafe.com/thumbnail.php?file=planeta/Samac_Mico_Pejic__najstariji_aktivni_fudbaler_reportaza_2__758829393.jpg&size=article_medium

Голман Сутјеске из Брвника,села надомак Шамца,каже да никако не може да се растане од фудбала,па и данас, у седмој деценији живота чува мрежу свог матичног клуба који се такмичи у Петој лиги Општинског фудбалског савеза Шамац.

Почео је 1966 године, као 16-годишњак у својој Сутјесци. Током каријере бранио је у многим локалним тимовима: Комбинату из Шамца, Корпару из Гребница, Оштрој Луци, Слоги из Средње Слатине...

Мићо није увијек био међу стативама, него је био и на мјесту нападача - давао голове.Каже да још добро изводи слободне ударце и пенале, па се често и данас упише у листу стријелаца.

"Фудбал је мој живот и не могу да замислим недељу, а да не идем на утакмицу. Ове сезоне резултати нам нису сјајни, али млада смо екипа наравно - не рачунајући мене, па има времена да се поправе резултати".

Целог свог живота живи спортски, без алкохола, без цигарета.Сматра да би то требало да буде путоказ за младе фудбалере.

Пријатељи клуба и поштоваоци Мићине игре одлучили су да му приреде величанствен опроштај од фудбала, још 2003. године, јер им је Мићо те године најавио да ће у 54. години "окачити копачке о клин".У Брвнику је на Мићиној опроштајној утакмици гостовао тадашњи прволигаш РС Омладинац из Бањалуке.

"Био је то празник фудбала у Брвнику - окупио је велики број људи, не само мојих пријатеља из спорта, него и из других професија.Окупило се мноштво народа и приредили су ми пријатељи из мог клуба Сутјеска стварно величанствену фешту.Био сам баш дирнут".

Међутим, послије пар мјесеци "фудбалске пензије" вратио се активном бављењу овим спортом.

"Нисам могао да проводим дане без лопте и поново сам се активирао и од тада па до данас непрекидно сам на голу Сутјеске" , прича Мићо Пејић, иначе аутомеханичар.

Питање које се само по себи намеће јесте: Докле ће Мићо Пејић чувати гол Сутјеске?

"О новом опроштају уопште не размишљам, јер немогу да оставим екипу без голмана, а поготово сада када смо слабији него ранијих година и када моје искуство добро дође млађим фудбалерима.Волим лопту и фудбал и они су симбол мога живота.Мало је фудбалера који играју послије четрдесете године, а ето ја имам 61 и још играм и играћу док год будем могао.Фудбал је мој хоби, а за моју виталност могу да захвалим спортском начини живота". рекао је Пејић.

Једина жена тренер мушког фудбалског клуба у БиХ

Мишљење да је тренерски позив резервисан само за мушкарце у свим спортовима, а поготово у "мушком" - фубалу, одавно је увријежено код нас. Међутим, и ту има изузетака. Једина жена фудбалски тренер у Републици Српској је Рајка Бјелајац (28), која са доста успјеха сједи на клупи ФК "Славен" из Добрљина код Новаг Града, члана Међуопштинске лиге РС - Приједор. И сама некада фудбалерка, Рајка је одлучила да се, по прекиду каријере, упути у тренерске воде.

- Волим фудбал од малих ногу, а пошто ми је игралиште близу куће, у младости сам стално играла фудбал са својим пријатељима. Некако, 2000. гоидне, чула сам да у Бања Луци постоји женски фудбалски клуб "Врбас", те сам одлучила да се региструјем. Није било лако, два пута седмично путовати око 100 км од Новог Града до Бања Луке на тренинге, али је љубав орена лопти превагнула. Добре игре у "Врбасу" брзо су ме препоручиле да пређем у други бањалучки клуб "Борац" и већ наредне године обрела сам се у њему. Успјела сам стићи и до репрезентације БиХ, У-18, те играла на једном квалификационом турниру у Турској. Међутим убрзо сам доживјела тежу повреду кољена и одлучила да прекинем са активним бављењем фудбалом. У то вријеме сам била на ДИФ-у, па сам завршила Вишу тренерску школу, смјер фудбал, прича 28-годишња Рајка Бјелајац једини женски фубласки тренер у РС.

 

Након пуне три године прекида, Рајка је са својим супругом Давором, одлучила да 2009. године, активира клуб у свом мјесту, Добрљину, свој ФК "Славен". Постала је секретар клуба и тренирала је пионире и кадете, а Давор је постао пресједник.

- Било ми је жао омладине у нашем мјесту, па смо са групом пријатеља одлучили, да рад некадашњег друголигаша активирамо. Успјели смо да одржимо Скупштину клуба, на којој сам изабран за предсједника и кренули смо са радом, а Рајка је била задужена за омладински погон. Већ након прве утакмице остали смо без тренера сениорског погона, па је избор пао на Рајку, која је једина школовани тренер у нашем мјесту, каже Давор Бјелајц, предсједник ФК "Славен" из Добрљина и додаје да је то у први момент било прелазно рјешење, али је Рајка, својим радом и резултатима, успјела остати на клупи већ годину и по дана.

Противници, али и службена лица, у први мах нису могли да вјерују да жена сједи на клупи Славена у улози тренера.

Прва сезона је била велико изненађење за судије, наше противнике. Било је доста скептичности код ривала, али и у нашим редовима. Без обзира на све те почетне проблеме, нисам се обесхраблила. Напротив. Сада је потпуно другачија ситуација, већ ме сви познају, моји играчи су ме одмах одлично прихватили. Видјели су да их са великом одговорношћу водим и немам никаквих проблема. Све своје задатке извршавају, без икаквог поговора, што није тако, кад су мушке колеге у питању, истиче Рајка.

Њена жеља је да Славен настави са својим резултатским успоном, али и да она буде још успјешнији шеф струке.

- Циљ нашег клуба је, прије свега да опстанемо у данашњем времену, оно што посебно моју екипу краси јесте одлична атмосфера, гдје влада право другарство. Још да нас мало помилује и спортска срећа, ту је онда неизоставан и успјех. Моја жеља је да наставим са тренерским усавршавањем, као и да фудбалери наставе да слушају, поштују и остварују све задатке на зеленом терену, завршила је своју причу Рајка Бјелајац, којој је тренерски узор чувени Жозе Мурињо.

Два клуба из пете лиги РС поставили рефлекторе

Рефлектори на стадиону у Кожухама

 

http://www.rs-sport.org/images/slike_vijesti/reflektori.jpg

 

Рефлектори на фудбалским теренима мисаона су именица за већину клубова, не само у Премијер лиги БиХ, већ и на многим стадионима широм бивше Југославије.
 
Ипак, добра воља, мало упорности и велика жеља да се ибасја ноћ побједили су у Кожухама, након чега локални клуб Хајдук, који се иначе такмичи у Међуопштинској лиги Добој (пета лига Српске) има могућност да ове сезоне својим навијачима приушти могућност да најважнију споредну ствар са свијету гледају и у термину Лиге шампиона, а не само дању, чиме су послали недвосмислену поруку и много боље ситуираним клубовима да свјетлост није толико далеко, колико се, иначе мисли.

Рефлектори у Модричком Лугу

http://www.rs-sport.org/images/slike_vijesti/reflektori_lug.jpg
Почетком априла мјесеца, на стадиону ФК "Босна 1977" у Модричком лугу, постављени су рефлектори. Стадион је сада у потпуно новом духу и пуно љепши. Руководство и играчи Босне 1977 захвални су свима онима који су омогућили да се убудуће тренинзи могу одржавати у ноћном термину, а сви се надају да ће ускоро бити одигране и првенствене утакмице.
 
Иначе, ФК Босна 1977 такмичи се у Међуопштинској лиги Модрича.

ФК “Грађански” - клуб високообразованих

Фудбалски клуб Грађански из Бијељине основан је на Видовдан 2007. године и са успјехом се такмичи тренутно у Првој општинској лиги ОФС Бијељина, група "запад".

Овај клуб је посебно специфичан, по два куриозизета. Наиме, у клубу је велики број високообразованох фудбалера, али и веома успјешних спортиста у другим спортовима, који носе дрес "Грађанског".

 

http://www.rs-sport.org/images/slike_vijesti/0910_gradjanski.jpg

 

- То је баш интересантно, да имамо толико високообразованих фудбалера, који наступају за "Грађански". Вјерујем да се нити један клуб у РС, а сигуран сам и у БиХ, неможе тиме похвалити. У нашем клубу имамо: седам дипломираних економиста, два инжињера машинства и по једног: инжињера ветарине, правника, наставника физичке културе и професора енглеског језика. Ту су и четворица студената, који ће се врло брзо прикључити горе поменутим високообразованим фудбалерима, прича Богдан

 

Ранкић, пресједник Скупштине клуба, који је и активни фудбалер, баш као и пресједник Управног одбора ФК "Грађански" Дарко Мирић. Управо њих двојица, заједно са Слободаном Николићем су и основачи клуба.

Поред овога, у клубу играју и веома успјешни спортисти у другим спортским гранама, штп додатно даје драж Грађанском.

- Успјешно дрес "Грађанског" носе и Миљан Видовић, актуелни шампион свијета и кик-боксу и капитен репрезентације Србије, потом Синиша Зарић, бивши свјетски шампион и вишеструки шампион Србије и РС у каратеу, а ту су и: Владимир Радовановић и Владимир Вуковић (кошарка), Бојан Радловић (падобранство), Бојан Медић (џудо), Миомир Трифковић, Срђан Љубоја и Срђан Дивчић (рукомет) , истиче Ранкић.

Код ове екипе, занимљив је и њихов слоган - "Више од игре".

- Наш клуб је основан као плод дугогодишњег дружења свих играча и оснивача клуба, а то наше дружење је прерасло у један успјешан спортски колектив на подручју општине Бијељина. Наш слоган под којим наступамо и по коме смо препознатљиви је: "Више од игре". Наш стил игре је однос према дружењу је стварно истински више од игре, завршава Ранкић.

РЕКЛАМА

ПОСТАНИ НАШ ДОПИСНИК