Почиње Свјетско првенству у фудбалу

Published on 06/12,2014

Данас у Бразилу утакмицом Бразил - Хрватска (22:00) почиње 20. Свјетско првенству у фудбалу (службени назив: 2014 FIFA World Cup Brasil). Првенство свијета  на коме учествују 32 земље ће се одржати од 12. јуна 2014. до 13. јула 2014. године.

http://gazztoday.com/wp-content/uploads/2014/04/fifa-world-cup-wallpaper-hd.jpg

Титулу свјетског првака брани Шпанија, која је на Мундијалу одржаном прије четири године у Јужној Африци, у финалу савладала Холандију послије продужетака са 1:0.

Нажалост на првенству најбољих екипа свијета нећемо гледати репрезентацију Србије, која се није квалификовала.
Поред Србије, репрезентације које су учествовале на прошлом Мундијалу а сада се нису квалификовале су: Сјеверна Кореја, Парагвај, Данска, Словенија, Словачка, Нови Зеланд и Јужна Африка (која је учествовала као домаћин).

Међу 32 учесника овог првенства налази се само један дебитант, а то је Босна и Херцеговина.

Занимљиво је да је Бразил пета земља на свијету, која је два пута добила организацију највеће свјетске смотре фудбала. Прије Бразилаца двоструки организатори Мундијала били су Мексико (1978. и 1986), Италија (1934. и 1990), Француска (1938. и 1998) и Њемачка (1974. и 2006). Први пут Бразил је домаћин најбољим свјетским репрезентацијама био прије 64 године (1950).

У наредна 32 дана, на 12 бразилских стадиона у исто толико градова, одиграће се 64 утакмице. Учесници шампионата распоређени су у осам група. По двије првопласиране екипе из сваке групе, од осмине финала, наставиће такмичење по куп-систему.

Највише представника, као и на свим досадашњим првенствима, имаће Европа. Са нашег континента такмичиће се 13 репрезентација, из Јужне Америке шест, Африке пет, Азије и Сјеверне Америке по четири.

Протеклих мјесеци, а нарочито посљедњих недеља, свијет се интензивно бавио прогнозама: ко ће бити нови шампион. У свим, или готово већини анкета, домаћин првенства Бразил слови као кандидат број један.

Билећа Спорт неће извјештавати о Свјетском првенству у Бразилу, али вам зато препоручује Александра Глигорића, првог Билећанина који извјештава директно са првенства најбољих екипа свијета.
Глигорић је акредитован испред Моцарт Спорта и води Мундијалски дневник, уз који ћете уживати и имати осјећај као да се налазите у Бразилу.

МУНДИЈАЛСКИ ДНЕВНИК

ГРУПЕ

                ГРУПА А                         ГРУПА Б

1.

БРАЗИЛ

1.

ШПАНИЈА

2.

ХРВАТСКА  

2.

ХОЛАНДИЈА

3.

МЕКСИКО

3.

ЧИЛЕ

4.

КАМЕРУН

4.

АУСТРАЛИЈА

                ГРУПА Ц                         ГРУПА Д

1.

КОЛУМБИЈА

1.

УГУГВАЈ

2.

ГРЧКА

2.

КОСТАРИКА

3.

О. СЛОНОВАЧЕ

3.

ЕНГЛЕСКА            

4.

ЈАПАН

4.

ИТАЛИЈА

                ГРУПА Е                         ГРУПА Ф

1.

ШВАЈЦАРСКА

1.

АРГЕНТИНА      

2.

ЕКВАДОР

2.

БИХ

3.

ФРАНЦУСКА

3.

ИРАН

4.

ХОНДУРАС

4.

НИГЕРИЈА

                ГРУПА Г                         ГРУПА Х

1.

ЊЕМАЧКА

1.

БЕЛГИЈА             

2.

ПОРТУГАЛИЈА

2.

АЛЖИР

3.

ГАНА

3.

РУСИЈА

4.

САД

4.

Ј. КОРЕЈА

СТАДИОНИ


КЛИКНИТЕ НА СЛИКУ ДА ЈЕ УВЕЋАТЕ!


Comments

Leave a Reply

Додај коментар

Коментар ће бити проверен пре него што се објави.

Запамти ме

РЕКЛАМА

ПОСТАНИ НАШ ДОПИСНИК