ПОЈАВА ФУДБАЛА У БИЛЕЋИ: Генерација за прве странице историје

... У прошлогодишњем првенству Херцеговачке фудбалске зоне прво мјесто је измакло, али је извијесно да је створен изванредан тим, тим који је и у ово првенство ушао са великим амбицијама. Осим Херцеговца, кандиндатуру за прво мјесто, у такмичарској 1970/71. сезони, истакли су још мостарски клубовиЛокомотива и Поштар.

Првенство је почело поразом у Стоцу против Искре од 2:0. У другом колу, у Билећи, савладан је Троглав, да би на свом другом гостовању Херцеговац против Макљена у Прозору играо неријешено 0:0. Дерби петог кола одигран је у Мостару, гдје су снаге одмијерили Херцеговац и домаћа Локомотива. Прво полувријеме ове утакмице протекло је у изванредној игри оба тима, а завршено је 1:0 за Локомотиву. Тек што је почело друго полувријеме, лијевокрилни нападач Херцеговца, Момчило Вукоје, из волеја постиже ријетко виђен гол кога судија поништава због офсајда. С том, великом, неправдом нису се могли помирити играчи Херцеговца. Убјеђивајући судију Татаревића из Мостара да промијени одлуку, постакли су га да прекине утакмицу која је касније регистрована 3:0 за Локомотиву. То није обесхрабрило играче Херцеговца у борби за титулу, јер су тад схватили да су квалитетнији тим од Локомотиве. Хео је јесен завршио побједама у Билећи против Боксита из Посушја од 2:1 и против Вележа из Невесиња од 1:0, те поразом у Мостару против Поштара 2:0...

... Жестока трка са Локомотивом трајала је цијело прољеће. Херцеговац је неуморно пратио Мостарце и само коло прије краја изједначијо бодовима салдо са њима. У узбудљивој завршници првенства о новом друголигашу одлучивало је посљедње коло. Хеу је одговарао евентуални кикс Локомотиве у Посушју и побједа против Вележа у Невесињу. Фудбалери Херцеговца дали су све од себе, надиграли противника, али развој догађаја на терену нису резултатски адекватно приказали, Меч у Невесињу завршен је 0:0, а да је био другачији резултат он не би утацао на коначну табелу. Локомотива из Мостара је до врха напунила мрежу Боксита у Посушју и тако постала нови члан Друге савезне лиге Југославије-група југ. Ипак, ова генерација фудбалера заслужује све похвале и остаје записана у аналима Херцеговца као једна од најуспјешнијих у његовој историји. Тренер Поповић највише је вјерово овој постави:
Климовић, Пешић, Денда, Енвер Капиџић, Милан Самарџић, Милић, Милосав-Мишо Вукоје, Левков, Славко Самарџић, Нако Јагањац и Момчило Вукоје. Заслуге за вицешампионску титулу припадају и осталим играчима, а то су:
Миланче Вучинић, Владо Кашиковић, Месуд Јагањац, Ахмед Јагањац, Надислав Говедарица, Младен Кокољ, Неџад Селимовић, Нијаз Капиџић, Новица Табаковић, Заим Муштовић, Драгиша-Ћира Салатић, Назиф Авдић...

... Херцеговац је у овом првенству 5 пута био поражен, 6 пута играо неријешено, а 17 пута славио побједу. Са 40 освојених бодова освојио је друго мјесто и као вицешампион стекао право, по други пут у својој историји да учествује на завршном турниру за аматерског првака БиХ. Дводневни турнир преставника четири босанскохерцеговачке зоне одржан је у Зворнику, почетком јула 1971. год. Херцеговац је у првом мечу против домаће Дрине, захваљујући индолентности и опуштености у игри одбране, катастрофално поражен са 9:2. Утјешне голове постигли су Левков и Самарџић. У борби за треће мјесто, Херцеговац је прво полувријеме водио са 2:0 али је на крају морао да честита играчима сарајевске Искре на побједи од 5:4. Дрина из Зворника постала је првак турнира и тако стекла право да учествује на завршном турниру за аматерског првака Југославије. За најбољег играча турнира проглашен је играч Херцеговца - Момчило Вукоје који је након ове сезоне наставио каријеру у мостарском прволигашу Вележу.

АУТОРИ: Крсто Миленић и Радослав Уљаревић 

РЕКЛАМА

ПОСТАНИ НАШ ДОПИСНИК