ШК Основац Билећа

                                 О КЛУБУ:

Шаховски клуб (ШК) "Основац" основан је 1997. године. Окупља http://www.bilecainfo.com/site/images/stories/osnovac2.jpgучеснике основних школа, а у последње вријеме учлањују се и предшколци као и студенти. Клуб тренутно броји окo 120 чланова а активно је око 30 чланова.

Од оснивања, шахисти "Основца" доспијевали су до највишег нивоа такмичења у РС и БИХ. Клуб ради у просторијама ОШ "Свети Сава" а води га Реља Суџум који је и афирмисани савезни шаховски судија.
Клуб је до сада освојио бројне медаље и признања.
osnovac7
Предсједник клуба је Реља Суџум, предсједник скупштине клуба Радослав Зуровац а секретар клуба Миливоје Радовановић.
Дајана Милићевић и Мирјана Попадић избориле су реми са Алисом Марић на симултанци у Бања Луци 2010. Симултанка је играна на 14 табла, а Марићка је забиљежила резултат 13-1.
Кадеткиње Милица Попадић и Дајана Милићевић као најбољи млади шахисти РС избориле су пласман на Свјетско првенство у Грчкој 2010. годнине.

                                 СЛИКА ЕКИПЕ:
http://www.bilecainfo.com/site/images/stories/sahistibileca.jpg

Адреса: Херцеговачких устаника бб, Билећа
Телефон:
059-370-307

ШК Херцеговац Билећа

                                 О КЛУБУ:
Прво удружење љубитеља ове древне игре у Билећи јавило се 1978. године од стране припадника Школе резервних официра и подофицира (ШРОП), да би отаџбински рат ’91-95’ довео до нестанака овог удружења.
Шаховски клуб (ШК) ''Херцеговац'' основан је 1996. године. У Клубу тренутно има око 50 чланова. Клуб је до сада освојио бројне медаље и признања.
Шахисти 'Херцеговца'' су од оснивања три пута играли у Лиги РС, а тренутно се такмиче у II Лиги РС. Организатори су традиционалног "Петровданског турнира" у Билећи, у коме учествују клубови из Источне Херцеговине  и неки Клубови из Црне Горе, као и турнира "Појединачно првенство града".
Занимљив је податак да је шаховски првак Гари Каспаров два пута посјећивао Клуб и играо симултанке са члановима ШК "Херцеговац".
Због популизације овог спорта, Клуб је набавио неколико гарнитура за играње шаха у природи. Циљ клуба је пласман у виши ранг такмичења.
Предсједник клуба је Веселин Милићевић.
                                 СЛИКА ЕКИПЕ:

                                 ИГРАЧИ:
               ИМЕ И ПРЕЗИМE
1.           БОЖО МАРИЋ
2.           МИЛЕНКО ВУЛИЋ
3.           ВЕСЕЛИН МИЛИЋЕВИЋ
4.           ДУШАН БАБИЋ
5.           МИОДРАГ МИЛУТИНОВИЋ
6.           РАДОМИР ЗУРОВАЦ
7.           МИЛОШ ВЛАТКОВИЋ
8.           ВАСО ПЕТИЕВИЋ
9.           ДРАГАН ИГЊАТОВИЋ
10.         МАРИЈАН БИЛИЋ
Адреса: Краља Александра
Телефон:
065-548-706

С.Р.Д. “Билећа” – Билећа

Спортско риболовно друштво (С.Р.Д.) Билећа из Билеће основано је 1996 године а тренутно броји 120 чланова.

СРД Билећа газдује водама Билећког језера и ријеке Вриоке (Вријеке). У водама којим газдује, заступљене су следеће рибље врсте:
Билећко језеро - сом, шаран голић и шаран љускар, амур, тостолобик-сиви, језерска пастрмка, калифорнијска пастрмка, поточна пастрмка, клен, стругач, златни карас, бабушка, деверика, црвенперка, бодорка олотица, гаовица, гргеч, сунчаница, зеленка, амерички сомић.
Вриока (Вријека) - гаовица,поточна пастрмка и калифорнијска пастрмка.

Цијена годишње дозволе за сениоре износи 70км, за јуниоре и жене 35, за пензионере 25, за РВИ 15км.
Друштво, такође, издаје дневне туристичке, седмичне, мјесечне и тромјесечне дозволе а цијене су следеће:
-дневна дозвола за стране туристе је 30.
-дневна дозвола за чланове С.Р.Д. из Федерације БиХ је 10км.
-седмична туристичка дозвола је 50км.
-мјесечна туристичка дозвола је 70км.
-тромјесечна туристичка дозвола је 100км.

Начин дозвољеног риболова је у потпуности у складу са Законом о слатководном риболову. Дозвиљени су сви видови спортског риболова. Дозвољен је риболов са максимално 6 удица у води, риболов на језеру је дозвољен и ноћи али без употребе чамца.
Количина дозвољеног једнодневног улова је пет (5) пастрмки дневно, четири (4) сома, амура највише 3 на годишњем нивоу.
У случају улова разних врста рибе максималан улов је увјек пет (5) кг.
Минималне дозвољене мјере улова су за пастрмку (поточну, калифорнијску и језерску) 25цм., шарана и клена 30цм, плотицу 18цм, сом 60цм.
Билећко језеро је познато и по капиталним уловима сома од 82.кг., 74.кг, 56кг, 52.кг итд., шарана од 29.кг.,24.кг.,19.кг., пастрмке калифорнијске од 16.кг.,12.кг., 9.кг. и већи број примјерака од 2 до 5 килограма, амура од 22.кг., 20.кг., 19.кг., 18.кг., и других врста.

Билећко језеро
Билећко језеро је највећа акумулација на простору бивше Југославија. Простире се између Билеће и Требиња и захвата површину од око 33км², а на његовом најдубљем дјелу дубина воде износи 102 метра. Настало је преграђивањем ријеке Требишњице браном Гранчево. Укупна запремина воде износи око 1,3 милијарде матара кубних воде.
У језеру се налази око двадесетак извора из којих се напаја Билећко језеро од којих су најпознатији извор Око који се налази у реону Кулетина и извор Нокшићко врело у реону Млини. На језеру има доста атрактивних терена за риболов од којих су најпознатији Паник, Орах, Мируше (шарански терен), Видиковац, Чепелица и други. На Билећком језеру сваке године се  организује Тројчидански куп (лов удицом на пловак) и веће традиционалну сомовијаду.

Ријека Вријека (Вриока)
Ријека Вријека која протиче кроз Дабарско поље, вјероватно је једна од ријетких европских ријека на чијем се цјелокупном току и у суво доба човјек без бојазности може напити здраве хладне и свјеже воде.
Истина да је њен ток од извора до ушћа у јаму Поникву у којој понире дуг само два и по километра, али то не умањује особеност херцеговачке љепотице.
Вријека данас врви од живота али није тако увјек било за вријеме протеклог рата - нити се знало ко лови ни чим лови. Бацали су бомбе и друге експлозивне направе док сву рибу нису потаманили, побили видре и остале животиње које су затицали око ријеке, истријебили су ракове и све друго што су стигли. Вриједни риболовци из Билеће, на челу са секретаром Драганом Илићем, одмах после завршетка рата, засукали су рукаве порибљавали, узгајали и чували ријеку. Данас је Вријека као ријетко која друга ријека богата рибљим врстама поточном и калифирнијском пастрмком, а због обиља хране риба у Вријеци напредује као ријетко гдје друго. До рата на тој ријеци ловљени су примјерци поточне пастрмке и до 10 килограма, а најтежа је била 12,5 килограма.
У рату је риба унакажена, али због великог годишњег прираста, већ се могу наћи примјерци од 5 до 7 килограма.
Са рибом се се вратиле и видре и сада их ива око двадесетак. Вријека је интересантна и по риби званој гаовица - то је ситна и веома укусна риба која излази из јама и паћина нарочито у прољеће и јесен. Наука је до сад регистровала само 6 врста гаовице у цијелом свијету а од њих 3 су са простора источне Херцеговине. Ријеч је о Гатачкој гаовици, поповској гаовици и требињској гаовици, како си им и званични називи.
Гаовице у доњем току има током цијеле године која је и основна храна пастрмке из Вријеке. На Вијеку су долазили разни ихтихолози и испитивали гаовицу да би писали научне радове и рекли како ова мала ријека представља благо Херцеговине за које већина људи није ни свјесна.
Риболовни режим се строго поштује, ријека се чува свакодневно од стране риболовног друштва из Билеће а чувању помажу и мјештани који сваку сумљиву активност пријаве одмах рибочувару, који је такође мјештатнин јер знају како је изгледала Вијека без живота за вијеме протеклог рата.
Пастрмка се лови само на вјестачке мамце (мишице, леприрске варалице) и дозвољено је одношење смо једног примјерка у мјери а присуство рибочувара је стално. Секретар удружења Илић Драган.

Адреса: Краља Александра б.б., Билећа
Телефон:
059-374-018

КК Херцеговац Билећа

                                 О КЛУБУ:

Карате клуб (KK) ''Билећанин'' основан је далеке 1971. године. Клуб је промијенио назив 1973. године у Карате клуб ''Хецреговац'' и у својој већ дугој традицији извео је бројне генерације веома успјешних такмичара. Данас окупља велики број дјеце и омладине. Посебна заслуга за усјешан рад Карате клуба ''Херцеговац'' припада тренерима Петру Козјаку (носилац црног појаса-четврти дан, међународни судија и предсједник тренерске комисије Карате сaвeза Републике Српске), Данијели Козјак (црни појас-први дан), Божу Ивковићу (црни појас-трећи дан) и Радивоју Илићу (црни појас-трећи дан), који марљиво раде на прирпемама и обучавању чланова.
Тренуто је у клубу око 120 чланова у категоријама полетараца, пионира, нада, кадета, јуниора и сениора. Иако ради у веома отежаним условима, Клуб постиже одличне резултате.

Прву медаљу за Клуб донио је Милићевић Ненад у старој СФРЈ, а прву међународну медаљу донијела је Вујовић Дајана која је освојила треће мјесто на првенству које је одржано у Дармстадт-у (Њемачка) 2004. године.
На ширење и популарност каратеа на овим просторима утицао је феноменални резултат на државном првенству старе СФРЈ у Улцињу далеке 1987. године, када је женски тим у саставу: Козјак Данијела, Амра Овчина и Анела Перван  освојио златну медаљу у катама, као и сребрена медаља Данијеле Козјак у појединачној конкуренцији.
На Свјетском Купу у Новом Граду (Словенија) 2008. године, Јелена Козјак освојила је златну медаљу у борбама и бронзану у катама у конкуренцији нада, Данијела Милошевић златну медаљу у катама у конкуренцији пионира, и Дајана Јокановић сребрену медаљу у борбама у конкуренцији нада.
Карате клуб ''Херцеговац'' проглашен је најбољим клубом у Републици Српској 2008 и 2009 године.
Предсједник клуба је Драгиша Тркља, а секретар Милорад Војновић.

                                 СЛИКА ЕКИПЕ:
 
Адреса: Завођска 2, Билећа
Телефон:
065-535-466

ББК Херцеговац Билећа

                                 О КЛУБУ:
Боди билдинг клуб (ББК) Херцеговац основан је 2010. године. ББК Херцеговац најмлађи је спортски клуб у Билећи. Клуб тј. теретана се налази у спортској дворани у Билећи и располаже професионалном спортском опремом. Сви који желе да се баве спортом, унаприједе своје физичке способности, побољшају свој изглед или допринесу свом здрављу могу да се учлане у Боди билдинг клуб.
                               Слике теретане:

КК Херцеговац Билећа

                                 О КЛУБУ:
Куглашки клуб (КК) Херцеговац спада међу млађе спортске клубове у нашем граду.Основан је 1988. године.У сезони 2006/07 постао је првак РС у екипној конкуренцији, а освојивши титулу пласирао се у највиши ранг - Премијер лигу БиХ.Пошто куглана коју користе куглаши Херцеговца нема четири стазе и незадовољава услове такмичења, морали су да плаћају термине друге куглане, како би дочекали противнике.Али ни то није било рјешење...
Прва задовољавајућа дворана била је у Међугорју, па то финасијски нису могли издржати и опет се вратили у нижи ранг такмичења.Захваљујући великом ентузијазму и великој љубави према овом спорту, и овом граду, и после овог разочарења успјели су да се одрже.Пронашли су вољу и снагу за такмичење у следећој сезони, гдје су поново освојили титулу шампиона РС и пласман у најјаче куглашко друштво.У сезони 2009/10 куглаши Херцеговца такмичили су се у Премијер лиги БиХ, и заузели 11.мјесто од 12 тимова и нажалост поново се вратили у нижи ранг такмичења, прву лигу РС. У сезони 2011/12. године куглаши Херцеговца као убједљиво први поново освајају титулу у Републици Српској и остварују пласман у Премијер лигу БиХ, гдје се клуб тренутно такмичи. Куглашки клуб Херцеговац тренутно има 16 активних , регистрованих, играча и 20 омладинаца.Секретар клуба је Горан Вујовић.
                                 СЛИКА ЕКИПЕ: 
Куглаши
                                 ИГРАЧИ:
               ИМЕ И ПРЕЗИМE
1.           МИЛАН ЦЕРОВИНА
2.           ПЕТАР КОЗЈАК
3.           ЗОРАН ИВАНОВИЋ
4.           РАДОМИР ВУКОВИЋ
5.           ДАВОР КОЖУХАР
6.           МИЛИВОЈЕ ТРКЉА
7.           РАДОВАН РАДОВАНОВИЋ
8.           ГОРАН ВУЈОВИЋ
9.           МИОДРАГ ТРКЉА
10.         ЗОРАН МАЛОВИЋ
11.         НИКОЛА РАДАН
12.         СЛАВИША МИЛИЧЕВИЋ
13.         ГОРАН МИЛИДРАГОВИЋ
14.         МАРКО ВУЈОВИЋ
15.         СЛОВОДАН МИЛИЋЕВИЋ
16.         СИНИША ВУЈОВИЋ

Адреса: Владимира Гаћиновића 5, Билећа
Телефон:
* * *

РЕКЛАМА

ПОСТАНИ НАШ ДОПИСНИК