Урнебесни аутогол из пенала

Невјероватан случај десио се на утакмици мексичке Апертуре између Верактура и Круз Азула. Гости нису успјели да реализују једанаестерац али су ипак повелии то након што су три последња играча која су додирнула лопту били из противничке екипе.

СК Херцеговац Билећа

О КЛУБУ:
Стрељачки клуб (СК) Херцеговац основан је 2010. године. СК Херцеговац у мају 2012. године добија стрељану која испуњава основне стрељачке норме за ваздушну пушку. У организацији СК "Херцеговац",  29. и 30. септембра 2012. године одржано је прво стрељачко такмичење у Билећи, у далекометном стрељаштву  под називом "БИЛЕЋА ОПЕН 2012". Ово такмичење је привукло велики број такмичара. Поред домаћег Стрељачког клуба "Херцеговац", на такмичењу су учестовали: СК "Први партизан" Ужице, СК "Румија" Будва, СК "Сарајево" Сарајево, СК "Монтенегро" Подгорица и стријелци Специјалне јединице полиције РС. Поред стрељачких клубова, учешће је узело и 25 ловаца из Билеће, Гацка, Калиновика, Будве, Тивта, Цетиња и Подгорице. На овом такмичењу прво мјесто у екипној конкуренцији припало је домаћину СК "Херцеговац" из Билеће. Клуб тренутно броји око 100 чланова. Председник клуба је Жељко Анђелић.

ШК Основац Билећа

                                 О КЛУБУ:

Шаховски клуб (ШК) "Основац" основан је 1997. године. Окупља http://www.bilecainfo.com/site/images/stories/osnovac2.jpgучеснике основних школа, а у последње вријеме учлањују се и предшколци као и студенти. Клуб тренутно броји окo 120 чланова а активно је око 30 чланова.

Од оснивања, шахисти "Основца" доспијевали су до највишег нивоа такмичења у РС и БИХ. Клуб ради у просторијама ОШ "Свети Сава" а води га Реља Суџум који је и афирмисани савезни шаховски судија.
Клуб је до сада освојио бројне медаље и признања.
osnovac7
Предсједник клуба је Реља Суџум, предсједник скупштине клуба Радослав Зуровац а секретар клуба Миливоје Радовановић.
Дајана Милићевић и Мирјана Попадић избориле су реми са Алисом Марић на симултанци у Бања Луци 2010. Симултанка је играна на 14 табла, а Марићка је забиљежила резултат 13-1.
Кадеткиње Милица Попадић и Дајана Милићевић као најбољи млади шахисти РС избориле су пласман на Свјетско првенство у Грчкој 2010. годнине.

                                 СЛИКА ЕКИПЕ:
http://www.bilecainfo.com/site/images/stories/sahistibileca.jpg

Адреса: Херцеговачких устаника бб, Билећа
Телефон:
059-370-307

ШК Херцеговац Билећа

                                 О КЛУБУ:
Прво удружење љубитеља ове древне игре у Билећи јавило се 1978. године од стране припадника Школе резервних официра и подофицира (ШРОП), да би отаџбински рат ’91-95’ довео до нестанака овог удружења.
Шаховски клуб (ШК) ''Херцеговац'' основан је 1996. године. У Клубу тренутно има око 50 чланова. Клуб је до сада освојио бројне медаље и признања.
Шахисти 'Херцеговца'' су од оснивања три пута играли у Лиги РС, а тренутно се такмиче у II Лиги РС. Организатори су традиционалног "Петровданског турнира" у Билећи, у коме учествују клубови из Источне Херцеговине  и неки Клубови из Црне Горе, као и турнира "Појединачно првенство града".
Занимљив је податак да је шаховски првак Гари Каспаров два пута посјећивао Клуб и играо симултанке са члановима ШК "Херцеговац".
Због популизације овог спорта, Клуб је набавио неколико гарнитура за играње шаха у природи. Циљ клуба је пласман у виши ранг такмичења.
Предсједник клуба је Веселин Милићевић.
                                 СЛИКА ЕКИПЕ:

                                 ИГРАЧИ:
               ИМЕ И ПРЕЗИМE
1.           БОЖО МАРИЋ
2.           МИЛЕНКО ВУЛИЋ
3.           ВЕСЕЛИН МИЛИЋЕВИЋ
4.           ДУШАН БАБИЋ
5.           МИОДРАГ МИЛУТИНОВИЋ
6.           РАДОМИР ЗУРОВАЦ
7.           МИЛОШ ВЛАТКОВИЋ
8.           ВАСО ПЕТИЕВИЋ
9.           ДРАГАН ИГЊАТОВИЋ
10.         МАРИЈАН БИЛИЋ
Адреса: Краља Александра
Телефон:
065-548-706

ПЛ БиХ у куглању почиње 8. септембра: Херцеговац у првом колу гостује у Маглају

Извучени су парови куглашке Премијер лиге Босне и Херцеговине за такмичарску сезону 2013/14. године.
Куглаши Херцеговца у првом колу гостоваће екипи Маглаја из истоименог града. Куглашки клуб Херцеговац за нову сезону пријавио је 15, играча и то: Церовину Милана, Ивановић Зорана, Козјак Петара, Кожухар Давора, Милићевић Славишу, Милићевић Слободана, Милидраговић Горана, Радан Николу, Радовановић Радована, Тркљу Миливоја, Војновић Предрага, Вујовић Горана, Вујовић Марка, Вујовић Синишу, Вуковић Радомира и Вуковић Славишу.
Ове сезоне у Премијер лиги БиХ такмичиће се 12 екипа. Нови премијерлигашки клубови су Зрињски из Мостара и Градишка из Градишке. Куглаши Херцеговца и ове сезоне своје утакмице као домаћини играће на куглани Матанови двори у Међугорју.

Куглашки клуб Херцеговац у љетном прелазном року напустио је Тркља Миодраг који је прешао у вицепрвака БиХ, екипу бањалучке Книн Ревите.
Тркља је прошле сезоне учестовао на кадетском и јуниорском првенству Босне и Херцеговине гдје је заузео десетом, односно шеснаесто мјесто. Овај девенаестогодишњак је био стандардни првотимац Херцеговца у протеклој сезони, а у Книн-Ревити ће се придружити брату Марку Тркљи који је прошле сезоне био међу најбољим куглашима у Премијер лиги БиХ.
Миодраг Тркља ће у идућој сезони имати двојну регистрацију и наступати за екипу Требишњице из Требиња, која се такмичи у Првој лиги РС.

Прво коло:

ЛУКАВАЦ: Слобода - Козара
МОСТАР: Зрињски - Жељезничар
МАГЛАЈ: Маглај - Херцеговац
МЕЂУГОРЈЕ: Међугорје - Ада Нова Банка
САРАЈЕВО: Рудар - Градишка
БАЊА ЛУКА: Борац - Книн-Ревита 

Друго коло:

ГРАДИШКА: Козара - Книн-Ревита
ГРАДИШКА: Градишка - Борац
БАЊА ЛУКА: Ада Нова Банка - Рудар
МЕЂУГОРЈЕ: Херцеговац - Међугорје
САРАЈЕВО: Жељезничар - Маглај
ЛУКАВАЦ: Слобода - Зрињски

С.Р.Д. “Билећа” – Билећа

Спортско риболовно друштво (С.Р.Д.) Билећа из Билеће основано је 1996 године а тренутно броји 120 чланова.

СРД Билећа газдује водама Билећког језера и ријеке Вриоке (Вријеке). У водама којим газдује, заступљене су следеће рибље врсте:
Билећко језеро - сом, шаран голић и шаран љускар, амур, тостолобик-сиви, језерска пастрмка, калифорнијска пастрмка, поточна пастрмка, клен, стругач, златни карас, бабушка, деверика, црвенперка, бодорка олотица, гаовица, гргеч, сунчаница, зеленка, амерички сомић.
Вриока (Вријека) - гаовица,поточна пастрмка и калифорнијска пастрмка.

Цијена годишње дозволе за сениоре износи 70км, за јуниоре и жене 35, за пензионере 25, за РВИ 15км.
Друштво, такође, издаје дневне туристичке, седмичне, мјесечне и тромјесечне дозволе а цијене су следеће:
-дневна дозвола за стране туристе је 30.
-дневна дозвола за чланове С.Р.Д. из Федерације БиХ је 10км.
-седмична туристичка дозвола је 50км.
-мјесечна туристичка дозвола је 70км.
-тромјесечна туристичка дозвола је 100км.

Начин дозвољеног риболова је у потпуности у складу са Законом о слатководном риболову. Дозвиљени су сви видови спортског риболова. Дозвољен је риболов са максимално 6 удица у води, риболов на језеру је дозвољен и ноћи али без употребе чамца.
Количина дозвољеног једнодневног улова је пет (5) пастрмки дневно, четири (4) сома, амура највише 3 на годишњем нивоу.
У случају улова разних врста рибе максималан улов је увјек пет (5) кг.
Минималне дозвољене мјере улова су за пастрмку (поточну, калифорнијску и језерску) 25цм., шарана и клена 30цм, плотицу 18цм, сом 60цм.
Билећко језеро је познато и по капиталним уловима сома од 82.кг., 74.кг, 56кг, 52.кг итд., шарана од 29.кг.,24.кг.,19.кг., пастрмке калифорнијске од 16.кг.,12.кг., 9.кг. и већи број примјерака од 2 до 5 килограма, амура од 22.кг., 20.кг., 19.кг., 18.кг., и других врста.

Билећко језеро
Билећко језеро је највећа акумулација на простору бивше Југославија. Простире се између Билеће и Требиња и захвата површину од око 33км², а на његовом најдубљем дјелу дубина воде износи 102 метра. Настало је преграђивањем ријеке Требишњице браном Гранчево. Укупна запремина воде износи око 1,3 милијарде матара кубних воде.
У језеру се налази око двадесетак извора из којих се напаја Билећко језеро од којих су најпознатији извор Око који се налази у реону Кулетина и извор Нокшићко врело у реону Млини. На језеру има доста атрактивних терена за риболов од којих су најпознатији Паник, Орах, Мируше (шарански терен), Видиковац, Чепелица и други. На Билећком језеру сваке године се  организује Тројчидански куп (лов удицом на пловак) и веће традиционалну сомовијаду.

Ријека Вријека (Вриока)
Ријека Вријека која протиче кроз Дабарско поље, вјероватно је једна од ријетких европских ријека на чијем се цјелокупном току и у суво доба човјек без бојазности може напити здраве хладне и свјеже воде.
Истина да је њен ток од извора до ушћа у јаму Поникву у којој понире дуг само два и по километра, али то не умањује особеност херцеговачке љепотице.
Вријека данас врви од живота али није тако увјек било за вријеме протеклог рата - нити се знало ко лови ни чим лови. Бацали су бомбе и друге експлозивне направе док сву рибу нису потаманили, побили видре и остале животиње које су затицали око ријеке, истријебили су ракове и све друго што су стигли. Вриједни риболовци из Билеће, на челу са секретаром Драганом Илићем, одмах после завршетка рата, засукали су рукаве порибљавали, узгајали и чували ријеку. Данас је Вријека као ријетко која друга ријека богата рибљим врстама поточном и калифирнијском пастрмком, а због обиља хране риба у Вријеци напредује као ријетко гдје друго. До рата на тој ријеци ловљени су примјерци поточне пастрмке и до 10 килограма, а најтежа је била 12,5 килограма.
У рату је риба унакажена, али због великог годишњег прираста, већ се могу наћи примјерци од 5 до 7 килограма.
Са рибом се се вратиле и видре и сада их ива око двадесетак. Вријека је интересантна и по риби званој гаовица - то је ситна и веома укусна риба која излази из јама и паћина нарочито у прољеће и јесен. Наука је до сад регистровала само 6 врста гаовице у цијелом свијету а од њих 3 су са простора источне Херцеговине. Ријеч је о Гатачкој гаовици, поповској гаовици и требињској гаовици, како си им и званични називи.
Гаовице у доњем току има током цијеле године која је и основна храна пастрмке из Вријеке. На Вијеку су долазили разни ихтихолози и испитивали гаовицу да би писали научне радове и рекли како ова мала ријека представља благо Херцеговине за које већина људи није ни свјесна.
Риболовни режим се строго поштује, ријека се чува свакодневно од стране риболовног друштва из Билеће а чувању помажу и мјештани који сваку сумљиву активност пријаве одмах рибочувару, који је такође мјештатнин јер знају како је изгледала Вијека без живота за вијеме протеклог рата.
Пастрмка се лови само на вјестачке мамце (мишице, леприрске варалице) и дозвољено је одношење смо једног примјерка у мјери а присуство рибочувара је стално. Секретар удружења Илић Драган.

Адреса: Краља Александра б.б., Билећа
Телефон:
059-374-018

РЕКЛАМА

ПОСТАНИ НАШ ДОПИСНИК